Stil de viață cu minimum de risipă: când să cumperi și când să împrumuți

biceiul de a împrumuta sau închiria în loc de a cumpăra este mai sustenabil pentru că reduce cererea de producție, conservă resurse, materiale și energie. În acest fel, minimizezi risipa, extinzi ciclul de viață al unui produs și reduci amprenta de carbon. În plus, susținând o economie circulară poți economisi bani. Iată ce poți împrumuta sau închiria în loc să cumperi, data viitoare când ai nevoie.

  1. Ținute formale. Dacă participi la prea puține evenimente formale ca să justifice investiția în costume sau rochii de ocazie, le poți închiria.
  2. Echipament de camping. Acesta stă o foarte mare parte din an depozitat și nefolosit. Așa că, poate fi o idee bună să închiriezi sau să împrumuți de la un prieten cortul, sacii de dormit sau alte echipamente pentru camping și drumeții.
  3. Unelte și utilaje specializate. Poți împrumuta sau închiria rotopercutoare, aparate de sudură, șlefuitoare, fierăstraie electrice sau orice altă unealtă care îți trebuie pentru proiectul de amenajare sau pe care le folosești doar ocazional.
  4. Articole de hobby. Uneori, e important să încerci înainte de a cumpăra, pentru a evita să aduni acasă o colecție de obiecte inutile. Poți împrumuta instrumente muzicale, camere foto sau materiale pentru pictură pentru a testa să vezi ce hobby ți se potrivește.
  5. Articole sportive. Bicicletele, accesoriile pentru ski, caiacele și alte articole sportive pot fi scumpe și dificil de depozitat. Dacă practici un sport doar ocazional sau vrei să încerci o anumită activitate înainte de a decide dacă îți place, e mai util să împrumuți sau să închiriezi. 
  6. Cărți. Bibliotecile sunt locuri minunate. Informațiile și poveștile pot trece din mână în mână și din minte în minte, fără să fie nevoie să umpli casa de cărți, mai ales că pe multe dintre ele nu le vei mai deschide niciodată. 
 

Alte articole

Cum să plantezi un copac
5 moduri de a economisi apa
Cum poți salva mobila veche