Ce este economia circulară

Pe scurt, conceptul de economie circulară se bazează pe reutilizarea și reciclarea bunurilor, materialelor și serviciilor, cu scopul de a le prelungi durata de viață și de a evita risipa. Astfel, se reduc emisiile de carbon și deșeurile, ceea ce limitează impactul negativ asupra mediului înconjurător.
Societatea în care trăim astăzi se bazează pe un model economic liniar în care resursele disponibile sunt exploatate la maximum, iar produsele sunt manufacturate pentru a fi folosite o dată sau un timp foarte scurt și apoi aruncate. Însă, această abordare nu este sustenabilă pe termen lung. În fiecare an, în UE, sunt folosite în medie 15 tone de materiale pentru a satisface nevoile unei singure persoane și sunt produse 4,5 tone de deșeuri per persoană, în aceeași perioadă. De aceea, extinderea duratei de viață a fiecărui produs este esențială. Împrumută, repară, recondiționează - acestea sunt verbele viitorului. 
Ideea de economie circulară a fost propusă prima oară în 1966 de către economistul Kenneth E. Boulding și se bazează pe modelul celor 3R - redu, reciclează, reutilizează - la care s-au mai adăugat în perioada recentă încă 2: regenerează, descompune (din eng. rot). Acest model de producție și consum se concentrează pe folosirea resurselor regenerabile, pe refolosirea și repararea bunurilor și echipamentelor, pe reciclarea materialelor și pe folosirea în comun a unor bunuri sau servicii.
Poate simți că nu contribui în mod semnificativ la economia circulară atunci când îi împrumuți vecinului mașina de tuns de iarba, însă fiecare mică acțiune care promovează o folosire mai  inteligentă și mai responsabilă a resurselor este un pas în direcția corectă. Iată ce mai poți face:

  1. Dușuri mai scurte și/sau un capăt de duș inteligent ce reduce consumul de apă. Știai că un duș de 10 minute consumă în medie 110 litri de apă?
  2. Repară electronicele și electrocasnicele în loc să le arunci. Sau asigură-te că le duci la un centru de reciclare.
  3. Refolosește obiectele din gospodărie. Sticla de lapte poate deveni vaza de pe masa din living, iar vechea periuță de dinți îți poate fi de folos la curățenie.
  4. Când cumperi ceva nou, asigură-te că e durabil. Investește inteligent în produse de calitate care pot dura o viață.
  5. Fii parte din inițiative sustenabile. Implică-te în grupurile din comunitatea ta care promovează economia circulară. Donează ce nu mai folosești și împrumută în loc să cumperi.

Alte articole

Sărbătorește sustenabil de Crăciun
Stil de viață cu minimum de risipă: când să cumperi și când să împrumuți
Cum să plantezi un copac