Salată de ardei copți cu usturoi

4 portii

35 min

Ușor

Salata de ardei copți cu usturoi este una dintre cele mai îndrăgite garnituri de vară și toamnă din bucătăria românească. Aromele dulci și ușor afumate ale ardeilor copți se combină perfect cu pișcătura savuroasă a usturoiului și aciditatea fină a oțetului, creând un preparat simplu, dar plin de personalitate. Este ideală alături de fripturi, pește, brânzeturi sau chiar ca aperitiv pe pâine prăjită.

Ingrediente

  • 1 kg ardei capia
  • 3–4 căței de usturoi, zdrobiți
  • 3 linguri Untdelemn de la Bunica Vitamina
  • D (aprox. 45 ml)
  • 2 linguri oțet de vin alb (aprox. 30 ml)
  • Sare, după gust
  • Pătrunjel verde tocat, pentru decor (opțional)

Cum se prepară?

  1. Coacerea ardeilor: Spală ardeii și usucă-i. Coace-i pe grătar, plită sau la cuptor (200 °C) timp de 15–20 de minute, întorcându-i periodic, până pielița se înnegrește și se desprinde ușor.
  2. Curățarea: Pune ardeii copți într-un vas acoperit timp de 10 minute – aburul va ajuta pielița să se desprindă mai ușor. Curăță-i de coajă, cotoare și semințe.
  3. Asezonarea: Taie ardeii fâșii și pune-i într-un bol. Adaugă usturoiul zdrobit sau tocat mărunt, uleiul, oțetul și sarea. Amestecă ușor.
  4. Odihna: Lasă salata să stea la frigider cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru ca aromele să se combine.

Servește salata rece, presărată cu pătrunjel verde, alături de carne la grătar, pește sau ca aperitiv pe pâine prăjită. Salata de ardei copți cu usturoi este o armonie de arome ce vorbește despre foc și gustul autentic al finalului de vară.

Alte articole

Pizza cu legume de vară
Frittata cu leurdă și brânză de capră
Drob vegetal cu ciuperci și nuci