Planifică-ți călătoriile într-un mod responsabil

Se spune că atunci când călătorești ar trebui să lași acolo doar amprentele tălpilor și să iei înapoi cu tine doar fotografii. Vrem să vedem lumea, dar trebuie să avem grijă de ea. E important să știm că modul în care călătorim poate contribui la degradarea mediului înconjurător. Ca regulă generală, cu cât călătorești mai aproape de casă, cu atât amprenta de carbon va fi mai mică. Dar dacă tânjești după destinații îndepărtate, există câteva reguli de care să ții cont pentru călătorii mai prietenoase cu natura.


 

  1. Călătorește în extra sezon și în destinații mai puțin cunoscute. O mulțime de destinații și atracții populare sunt suprasaturate de turiști, ceea ce conduce la degradarea peisajului natural, arhitectural, dar și la deteriorarea condițiilor de viață ale localnicilor. Sunt atâtea locuri frumoase și mai puțin știute pe care le poți vizita.
  2.  
  3. Călătorește cu bagaj mic. Ia cu tine doar esențialul și vei reduce amprenta de carbon. Ține minte că avioanele, mașinile sau ambarcațiunile consumă combustibil în funcție de greutatea pe care o transportă. În plus, atunci când ai un rucsac în loc de o valiză greoaie, e mult mai ușor să folosești mijloacele de transport în comun sau să te deplasezi cu o bicicletă, în loc să iei taxiul sau să închiriezi o mașină.
  4. Tratează camera de hotel ca pe propria casă. Folosește apa în mod responsabil, stinge luminile și oprește aparatele electronice atunci când pleci, nu cere schimbarea prosoapelor decât atunci când este strict necesar.
  5. Respectă stilul de viață al comunităților locale. Călătoriile sunt o oportunitate să îți lărgești orizonturile și să descoperi noi culturi, tradiții, stiluri de viață și obiceiuri culinare. Ține minte că destinația pe care o vizitezi este casa cuiva. Documentează-te cu privire la legile și regulilele de conduită înainte de a vizita o țară.
  6. Evită folosirea plasticului de unică folosință. Ia cu tine o sticlă refolosibilă de apă, în loc să cumperi sticle de plastic. Dacă te îngrijorează calitatea apei din locul pe care urmează să-l vizitezi, achiziționează o sticlă de apă cu filtru integrat.

Alte articole

Ce este economia circulară
Stil de viață cu minimum de risipă: când să cumperi și când să împrumuți
Cum să plantezi un copac