Cum putem face economie la energia electrică și la gaze

Situația socio-economică globală este în continuă schimbare, iar prețurile energiei electrice și ale gazelor naturale ating noi recorduri. În timpul iernii, încălzirea casei și folosirea electronicelor devin adevărate provocări pentru foarte mulți oameni, în toată Europa. Există însă, soluții pentru a scădea costul facturilor la energie și a-ți micșora, în același timp, amprenta de carbon.

1.   Alege aparate electronice eficiente energetic. Aceste aparate marcate cu clasa energetică A+++ au cel mai redus consum de energie electrică. Chiar dacă investești acum într-un frigider sau într-o mașină de spălat mai performantă, această decizie te va ajuta să economisești bani și energie pe termen lung.

2.   Verifică dacă toate becurile din casa ta sunt economice. Becurile tip LED consumă cu 90% mai puțină energie electrică decât cele clasice, cu lumină incandescentă. În plus, au o durată de viață mult mai lungă.

3.   Folosește mai puține becuri. Când te uiți la un film sau porți o conversație, nu ai nevoie de cea mai puternică sursă de lumină. Alege să aprinzi o mică lampă ambientală, în loc să folosești lustra cu 4 becuri din living.

4.   Redu temperatura din casă cu un grad Celsius. Dacă ai centrală, setează termostatul la o temperatură puțin mai joasă decât în mod normal. Chiar și un grad în minus face diferența.

5.   Împiedică pierderile de căldură de la uși și ferestre. Folosește garnituri de cauciuc autoadezive sau perne speciale pentru a bloca pătrunderea aerului rece pe sub ferestre și uși.

6.   Spală rufele la 30 de grade. Folosește ciclurile economice de spălare și nu porni mașina de spălat decât dacă ai suficiente haine pentru a o umple.

7.   Petrece mai puțin timp la duș. Pentru un consum optim de apă și energie, alege dușurile de 4-5 minute în locul băilor lungi din cadă. Poți schimba capătul de duș cu unul economic, cu jet puternic, dar consum redus de apă.

 

Toate aceste mici schimbări se adună și se simt la finalul lunii când costurile facturilor scad. Dincolo de economiile pe care le faci, contribui într-o mică, dar importantă măsură la combaterea schimbărilor climatice și la protejarea echilibrului naturii.

Alte articole

Cum să plantezi un copac
5 moduri de a economisi apa
Cum poți salva mobila veche